Рад са родитељима

Свакодневно је могуће чути све више коментара и примера из непосредног окружења “Јесам ли довољно добар родитељ?“, “Данашња деца не знају да се играју!”, “Све више је агресивне деце у школама!”, “Мом детету ништа не држи пажњу“, “Деца проводе превише времена у виртуелном свету пред екраном…”, “Деца манипулишу родитељима”, “Моје дете одбацују вршњаци”... Анализирајући ова и још многа друга питања која пре свега муче родитеље па и саму децу размишљали смо које су постојеће опције и какво је могуће решење да се оваква ситуација ублажи и временом смањи. Немогућност јавних служби да се избори са, сада све већим, изазовима модерног времена навело нас је да будемо један од покретачких механизама да се оваква ситуација промени. 

 У раду са децом, комбинујемо различите психотерапијске модалитете са могућношћу индивидуалног или групног рада у зависности од потреба појединца (Дечију психодраму, Play терапију - Тест света, Виникотове шкрабалице…). Све методе које користимо су игровног типа па је само прихватање од стране деце а потом и читав процес олакшан јер се користи управо најразумљивији и најприхватљивији језик за дете – ИГРА. Деца се кроз овај вид рада ослобађају напетости, стичу самопоуздање и самопоштовање, уче се кооперативности са вршњацима, испробавају улоге и стичу нова искуства, мењају негативне обрасце понашања и још много тога.  

Наш принцип рада полази од чињенице да дете односно млада особа не представља изоловану јединку већ део породичног система из кога потиче. Овако посматрано, немогуће је радити само са једним чланом који се суочава са неким проблемом, поново га вратити у устаљене рутине и навике читаве породице и очекивати да ће тај појединац сада несметано функционисати на нов начин. Како бисмо имали један трајнији и квалитетнији ефекат сматрамо да је неопходно укључити и друге чланове система, нарочито родитељски пар. Тако наш тим комбинује рад са децом и родитељима.  Родитељима пружамо подршку у изазовној улози родитељства на начин на који се  определе било да је то индивидуални приступ или групно едукативни у који су укључени и други родитељи са сличним изазовима.

Драги родитељи, верујемо да дајете све од себе да савладате изазове родитељства који су пред вама. Опустите се, не морате све да знате и у све да се разумете! Немогуће је да будете истовремено васпитачи, лекари, тренери, учитељи, терапеути... за то постоје људи који су уложили огроман број година и труда да би били добри у свом послу! 

Уживајте са својом децом, радујте се и играјте! Не заборавите да од вашег задовољства и среће зависи и срећа ваше деце!