Ментално здравље детета

Сваки родитељ са лакоћом препознаје физичке потребе свог детета : да је потребно обезбедити квалитетну исхрану, топлу одећу када је хладно, одлазак на спавање у разумно доба... Међутим дечије емоционалне и менталне потребе не морају бити очигледне.

Добро ментално здравље омогућава детету да рационално мисли, развија социјалне односе и учи нове вештине. Такође пријатељски однос и речи охрабрења од стране одраслих заједно су важни за подршку детету у јачању поверења у себе, самопоштовања и за здраве емоционалне погледе на живот. За дете су веома важна и једно и друго - физичко и ментално здравље!

 Базично за добро физичко здравље:

-              Здрава исхрана;

-              Адекватан животни простор;

-              Вежбе;

-              Здраво животно окружење.

Базично за добро ментално здравље:

-              Безусловна љубав породице;

-              Поверење у себе и самопоштовање;

-              Могућност за игру са другом децом;

-              Подржавајући васпитачи/ учитељи;

-              Сигурно и обезбеђено окружење;

-              Адекватно васпитање и дисциплина.

ДАЈТЕ ДЕТЕТУ БЕЗУСЛОВНУ ЉУБАВ. Љубав, сигурност и прихватање треба да предсватљају срж породичног живота. Детету је потребно да зна да ваша љубав не зависи од његових/њених достигнућа. Грешке и/или порази требају бити очекивани и прихваћени. Поверење расте у кући која је пуна безусловне љубави и привржености.

НЕГУЈТЕ ДЕЧИЈЕ ПОВЕРЕЊЕ У СЕБЕ И САМОПОШТОВАЊЕ. Похвалите дете – охрабрите дететове прве кораке или његову иницијативу да научи нову вештину/ игру што му може помоћи да развије жељу за истраживањем и да учи о свом окружењу. Дозволите детету да истражује и игра се у сигурном окружењу у коме се не може повредити. Осигурајте га осмехом и честим разговорима са њим. Будите активни учесници у његовим активностима. Ваша пажња помаже у градњи његовог поверења у себе и самопоштовања.

ПОСТАВИТЕ РЕАЛНЕ ЦИЉЕВЕ. За реалне циљеве неопходно је да се подударају способности са амбицијама.

БУДИТЕ ИСКРЕНИ. Не кријте властите неуспехе од своје деце. За њих је веома важно да знају да и ви правите грешке. Може бити веома ослобађајуће сазнање чињенице да одрасли нису савршени.

ИЗБЕГАВАЈТЕ САРКАСТИЧНЕ ПРИМЕДБЕ. Уколико дете изгуби у игри или не уради добро тест, сазнајте како се он/она осећа поводом те ситуације. Деца се могу обесхрабрити и тада им је потребан мотивациони разговор. Када буде спремно, разговарајте са дететом и понудите му подршку.

ОХРАБРИТЕ ДЕТЕ - да не тежи само давању свог максимума већ и да ужива у процесу. Испробавање нових активности учи децу тимском раду, поверењу у себе и новим вештинама.

ИМАЈТЕ ВРЕМЕНА ЗА ИГРУ СА ДЕТЕТОМ. Охрабрите дете да се игра! За дете је игра забава. Свакако време проведено у игри је важно за његов развој као што су храна и адекватна нега. Време проведено у игри помаже детету да буде креативно, учи се вештинама решавања проблема и учи се самоконтроли. Добра, активна игра, која укључује трчање и вику није само забава, већ помаже детету да буду физички и ментално здраво.

ДЕЦИ СУ ПОТРЕБНИ САИГРАЧИ. За дете је важно да има време за дружење са вршњацима. Играњем са другима деца откривају њихове снаге и слабости, развијају осећај припадности и уче како да буду заједно са другима.

РОДИТЕЉИ МОГУ БИТИ ОДЛИЧНИ САИГРАЧИ. Придружите се забави! Играње друштвених игара или цртање са дететом даје вам сјајну прилику за размену идеја и квалитетном испуњењу времена са вашим дететом.

НАУЧИТЕ ДЕТЕ ДА СЕ У ИГРИ ЗАБАВЉА. Побеђивање није толико важно колико бити укључен и уживати у активности. Једно од најважнијих питања које је потребно да поставите свом детету је: “Да ли си се забавио/ла?”, не “Да ли си победио/ла?”. У нашој, циљу оријентисаној, заједници често признајемо само успех и победу. Овакав став може бити обесхрабрујући и фрустрирајући за дете које учи и експериментише са новим активностима. За дете је много важније да учествује у игри и ужива у њој.

УПОТРЕБА ТВ-А ТРЕБА БИТИ КОНТРОЛИСАНА. Покушајте да не користите редовно ТВ као бебиситера. Будите селективни у одабиру канала и ТВ емисија за своје дете. Неке емисије могу бити едукативне колико и забавне.

ОБЕЗБЕДИТЕ АДЕКВАТНО ВАСПИТАЊЕ И ДИСЦИПЛИНУ. Деци је потребна шанса да истраже и развију нове вештине и независност. У исто време деца треба да науче да одређена понашања нису прихватљива и да су одговорни за последице свог понашања. Као чланови породице, неопходно је да деца усвоје правила породичне заједнице. Васпитавање и учење дисципљини је потребно да буде доследно. Они ће користити те социјалне вештине и правила понашања у вртићу, школи а касније и на радном месту.

БУДИТЕ ИСТРАЈНИ, АЛИ ПРИЈАТНИ И РЕАЛНИ У СВОЈИМ ОЧЕКИВАЊИМА. Дечији развој зависи од ваше љубави и охрабрења.

БУДИТЕ ДОБАР ПРИМЕР. Не можете очекивати самоконтролу и самодисциплину од детета уколико и сами не практикујете такво понашање.

КРИТИКУЈТЕ ПОНАШАЊЕ, НЕ ДЕТЕ. Боље је рећи “То што си урадио је баш лоше” уместо “Ти си лош дечак.”

ИЗБЕГАВАЈТЕ ЏАНГРИЗАЊЕ, ПРЕТЊЕ И ПОДМИЋИВАЊЕ. Деца ће научити да игноришу такве реакције, а оне су уједно и ретко ефикасне.

ДАЈТЕ ДЕТЕТУ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗАШТО ИХ ДИСЦИПЛИНУЈЕТЕ И КОЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ НАСТАТИ.

РАЗГОВАРАЈТЕ СА ДЕТЕТОМ О СВОЈИМ ОСЕЋАЊИМА. Сви изгубе стрпљење с времена на време. Уколико “испалите као из топа”, веома је важно да разговарате о томе шта се десило и због чега сте љути. Извините се уколико сте погрешили.

Запамтите, није циљ да контролишете дете већ да га научите самоконтроли!